EXCLUSIV VIDEO | Ministrul Mediului explică în ce condiții putem construi hidrocentrale în ariile protejate: ”Să se facă studiile de impact așa cum trebuie”

Microhidrocentralele în ariile protejate vor putea fi finalizate doar după ce fiecare caz în parte va fi supus unei analize de impact și se va ajunge la concluzia că se poate apela la măsuri alternative, compensatorii, care să protejeze speciile aflate în pericol de dispariție și habitatul lor.

Un proiect legislativ propus de senatorul PSD Daniel Zamfir este blocat în parlament. Ministerul Mediului și cel al Energiei au generat o ordonanță de urgență.

După ce a trecut de parlament, proiectul inițiat de Daniel Zamfir a fost declarat în parte neconstituțional de CCR, iar senatorul a acuzat că exact modificările făcute de ministrul Mediului, în Camera Deputaților, sunt cele care au dus la acest blocaj.

“Stăm foarte bine chiar și cu domnul Zamfir. Domnul Zamfir a avut un proiect de lege care era imposibil de pus în practică, s-a și blocat. În paralel noi am generat o ordonanță de urgență împreună cu Ministerul Energiei, am stabilit care sunt proiectele prioritare, am stabilit acolo că vom prelua la minister procedurile de mediu – chiar acum vin de la o ședință în legătură cu Răstolița – și cel mai important lucru în aceste proiecte este să se facă studiile de impact așa cum trebuie.

Că dacă sunt evaluate aceste consecințe, pe fiecare investiție în parte, și dacă sunt luate măsuri de compensare dacă sunt prevăzute măsurile alternative atunci lucrurile pot merge înainte chiar și în arie protejată «Natura 2000»”, a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna, la Gândul Exclusiv.

”Fiecare caz trebuie tratat cu multă responsabilitate și atunci putem împăca și capra și varza”

Ministrul Mediului a explicat și cum se pot desfășura activitățile în ariile protejate.

«Natura 2000» nu este o arie protejată unde se interzice orice activitate umană, nu se interzice exploatarea forestieră, nu se interzice instalarea de microhidrocentrale. Cel mai important este, caz cu caz, să se facă o analiză de impact profesionistă și dacă lostrița trebuie să fie protejată, atunci lostrița să fie protejată, prin măsuri alternative, prin măsuri compensatorii, astfel încât habitatul, speciile, să nu sufere. Nu există o interdicție sine qua non sau o interdicție generală în «Natura 2000».

Fiecare caz trebuie tratat cu multă responsabilitate și atunci putem împăca și capra și varza. Putem să producem energie ieftină și putem și proteja și speciile și habitatele”, a mai spus Tanczos Barna.

”Avem rezerve de apă suficiente”

Conform acestuia, din punct de vedere hidrologic, România stă bine în prezent și pe moment, în unele zone, a scăpat de seceta pedologică.

Cu resursele de apă stăm bine. Acum, înainte de aceste ploi de acum două săptămâni și ninsoarea care a venit la sfârșitul săptămânii, colegii mei de la Apele Române au trebuit să golească câteva baraje, astfel încât să avem o rezervă de capacitate în eventualitatea topirii zăpezilor și pentru cantitățile mari de precipitații.

Stăm mai bine decât anul trecut la sfârșitul lunii ianuarie, chiar mai bine decât în 2021, avem rezerve de apă suficiente și se pare că și seceta pedologică dispare în anumite zone. Cu siguranță vara o să fie problema cea mai mare când, dacă nu avem precipitații regulate, o să apară iarăși această secetă pedologică”, a conchis Tanczos Barna.

Interviul integral aici:


Citește și:

Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale, prin cooptarea Luizei Ionescu-Donoiu în rolul de Counsel

Viceprimarul Sectorului 1: ”Clotilde Armand toacă banii cetățenilor pe hârtii care vor rămâne, probabil, printr-un sertar. Se bate pasul pe loc” / Aproape 10 milioane de euro alocate pentru studii de fezabilitate

EXCLUSIV VIDEO | Tánczos Barna, ministrul Mediului: ”Eu nu am auzit nicio voce serioasă din partea PNL sau PSD care să vizeze scoaterea UDMR de la guvernare”

EXCLUSIV | Ce au vizat, de fapt, perchezițiile DNA la Primăria Sectorului 3 și ce probe au ridicat procurorii în urma descinderii

Actorul Mihai Bobonete intervine în scandalul ”Greenfield”: ”Doamna Clotilde Armand, semnați blestemata aia de hârtie!”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Stațiunea din România care rivalizează cu Thailanda. Puțini turiști au auzit de ea, dar este...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
O navă cu 11 persoane la bord s-a scufundat în Marea Neagră. Trei marinari sunt...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Robotul chirurgical de la Sony a efectuat cusături pe un bob de porumb
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
S-a dat ORDIN în România. Document OBLIGATORIU pentru toți românii
Pasha Parfeni se reinventează după divorț. Surpriza pregătită pentru fani
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
John Herschel și contribuțiile aduse astronomiei. „Respectul de sine este piatra de temelie a oricărei...
×